Het plaatsen van een laadpaal kan veel weerstand oproepen en kan leiden tot bezwaarprocedures bij verkeersbesluiten. Een deel van deze bezwaren kan voorkomen worden door laadpalen zo te plaatsen dat het aansluit bij de situatie zoals deze in de straat is. Een makkelijke en efficiƫnte manier om dit te doen is door inwoners te vragen wat zij denken en vinden van de locatie van een laadpaal met een participatietraject. Inwoners weten immers zelf het beste hoe hun straat eruitziet.
Tijdens fase B1 zijn er meerdere gemeenten die een succesvol participatietraject hebben doorlopen. Hier waren significant minder bezwaren tegen verkeersbesluiten en is een groot deel van de laadlocaties aangepast en verbeterd. Dit heeft niet alleen geleid tot meer tevredenheid bij inwoners, maar ook voor een betere locatie met betrekking tot het bijplaatsen in de toekomst, bijvoorbeeld omdat er rekening is gehouden met eventuele uitbreiding naar meer laadpalen op een locatie.
Wij geven het participatietraject succesvol vorm met een online participatietool. Dit is een online tool die inwoners makkelijk en eenvoudig kunnen gebruiken om te zien waar de laadpalen gepland staan. Vervolgens kunnen ze reageren op een geplande locatie en alternatieve locaties voorstellen. Aan de hand van deze gegevens kan de plankaart worden aangepast. Het gaat soms maar om kleine veranderingen van maar een paar meter. Bijvoorbeeld wanneer een laadpaal aan de andere kant van de straat wordt geplaatst. Toch maakt dit een significant verschil. Op die manier leidt dit traject tot betere locatiekeuzes van laadpalen in de gemeente.
Bekijk de online tool die wij aanbieden in dit filmpje.
Lees hierover ook meer in dit artikel op de NAL website.
© Copyright 2023