Dinsdag 26 mei was een primeur voor HetEnergieBureau waarbij we ons eerste Webinar hielden. Tijdens dit kleinschalige webinar gaf onze meest recente collega, Tanja Manders, inzicht in haar promotieonderzoek naar slimme mobiliteit en de duurzame mobiliteitstransitie. We vinden het belangrijk om onze kennis en ervaring vaker te delen en wilden ook wel eens experimenteren met de onlinemogelijkheden. Hieronder een inkijkje in hoe dit te werk ging. Mocht je daarna nog hongerig zijn naar meer informatie dan kun je de presentatieslides bij ons opvragen, de link naar de thesis krijgen, en doorpraten met Tanja over dit onderwerp (t.manders@hetenergiebureau.nl). Met ons eigen kopje koffie en vanachter onze eigen thuiswerkplek, schoven een aantal deelnemers en collega’s aan voor het webinar. Na een korte introductie door Jeroen, ging Tanja van start om ‘even’ 4 jaar van grondig wetenschappelijk onderzoek te vertellen in een uurtje tijd.
Tijdens haar promotieonderzoek heeft Tanja zich bezig gehouden met de potentie van smart mobility initiatieven om bij te dragen aan een duurzame mobiliteitstransitie. Ze schetste eerst haar onderzoeksstartpunt waarbij we zien dat ons huidige mobiliteitssysteem tekort schiet bij de verschillende uitdagingen, zoals toenemende drukte op de weg en de noodzaak schadelijke uitstoot drastisch te reduceren. Dit vraagt om een fundamentele verandering in de manier waarop we in mobiliteitsbehoefte voorzien, oftewel, een transitie. Oplossingen, zoals ICT-toepassingen, komen van de grond onder de noemer ‘smart mobility’. Maar hoe ontwikkelt zich dat nu precies en wat betekent dit voor een duurzame transitie van het huidige mobiliteitssysteem?
Om die vraag te beantwoorden stonden we eerst met de deelnemers stil bij ‘wat is smart mobility’? De interactieve tool ‘de Mentimeter’ liet zien dat hier verschillende aspecten onder verstaan worden, zoals meer technologische aspecten (bijv. ‘connected driving’) en meer organisatorische en sociale innovaties (bijv. ‘mobility-as-a-service’). Die verschillende kanten kwam Tanja ook in haar onderzoek tegen vertelde ze.
We gingen verder door op wat voor een initiatieven er zijn en wat voor een grotere ontwikkelingen hieruit ontstaan. Tanja heeft hiervoor naar meer dan 100 verschillende initiatieven gekeken. We bespraken dat uiteindelijk de combinatie van gedeeld, elektrische, en geautomatiseerde mobiliteit mogelijk een erg kansrijke combinatie is, waarbij verschillende uitdagingen tegelijkertijd aangepakt zouden kunnen worden. Dit hebben we wederom met de deelnemers verkend en kwamen tot de conclusie dat de combinatie o.a. de parkeerdruk zou kunnen verminderen, het autogebruik kan verminderen, kan leiden tot een duurzamer mobiliteitssysteem en een mogelijke rol in de energietransitie kan spelen. We bespraken ook de mogelijkheid waarin de combinatie juist negatieve effecten zou kunnen hebben, maar over het algemeen zagen we de combinatie kansrijk in.
We sloten uiteindelijk af met nog een aantal conclusies, waarin Tanja besprak dat smart mobility-ontwikkelingen nog vrij kleinschalig zijn en er meer aandacht moet komen voor verdere opschaling en inbedding, en dat er niet alleen aandacht uit moet gaan naar de nieuwe ontwikkelingen maar ook ruimte gecreëerd moet worden voor dit soort alternatieven. Bijvoorbeeld, zoals een opmerkzame deelnemer inbracht, door verschillende regelgevingen, zoals de zero-emissie zones, gewijzigde parkeernormen, en autoluwe binnensteden. Dat geeft alternatieven een kans. Daarnaast gaf Tanja de boodschap mee dat de potentie van smart mobility waarschijnlijk niet zozeer ligt in het bieden van een volwaardig alternatief systeem, maar in het integreren en verbinden van bestaande modaliteiten, koppelen van nieuwe mobiliteitsconcepten, en creëren van nieuwe verhoudingen tussen modaliteiten. Hoe we dat kunnen bewerkstelligen is iets waar Tanja zich de komende jaren graag voor inzet!
© Copyright 2023