Eind april berichtte de NOS over de sterke daling in de verkoop van nieuwe auto’s in Europa door de coronacrisis (zie artikel). Ondanks de lichtere lock-down maatregelen, is ook een dalende verkooptrend te zien voor Nederland. Bij HetEnergieBureau vroegen we ons af: gaat dit ook op voor elektrische auto’s en wat betekent dit voor de kansen van duurzame mobiliteit in Nederland?
We zochten het uit en bekeken de cijfers voor het aantal nieuw toegetreden voertuigen in 2019 en de eerste maanden van 2020, zowel de elektrische als niet-elektrische (zie onderstaande grafieken, op basis van RDW-data). We zien hierin terug dat de verkoop van elektrische voertuigen een enorme sprong maakte in december 2019 waarbij meer dan 50% van de nieuwe voertuigen elektrisch was. Dit werd met name veroorzaakt doordat de bijtelling van elektrische auto’s werd verhoogd van 4% naar 8% voor auto’s die na 1 januari 2020 werden geregistreerd. Na die piek van eind 2019 zou je verwachten dat de verkoop de eerste maanden van 2020 sterk zou dalen, maar dit lijkt juist mee te vallen. Het percentage elektrische voertuigen ten opzichte van niet-elektrisch stijgt zelfs en voldoet aan de targets van Green Deal 2016-2020 waarbij in 2020 minimaal 10% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch moet zijn. Bovendien is in een tweede figuur te zien dat er een veel grotere mix in het type elektrische auto’s ontstaat. Waar voorheen de Tesla Model 3 domineerde, zien we in 2020 een opkomst van de Kia e-Niro, Volkswagen e-Golf, en Opel Ampera-e. Elektrisch rijden leek begin 2020 met een opmars bezig te zijn.
Helaas zien we dat in de afgelopen maand (april 2020) net als voor niet-elektrische voertuigen ook de verkoop van elektrische voertuigen flink is gedaald in verband met de coronacrisis. Daarmee lijkt corona de stijging van nieuw verkochte elektrische auto’s af te remmen. Gelukkig is er ook reden voor optimisme.
Waar het aantal niet-elektrische voertuigen met circa 60% gedaald is ten opzichte van vorig jaar, is dit voor elektrische voertuigen ‘slechts’ 32% procent.
Daarnaast zien wij andere kansen om juist op dit moment door te pakken in de opmars van elektrisch vervoer. Zo is het aannemelijk dat er momenteel sprake is van uitstel in aanschaf in plaats van afstel, omdat voertuigen vanwege sluiting van fabrieken niet leverbaar waren. Wanneer de markt weer aantrekt zou er een snellere sprong naar elektrisch vervoer kunnen plaatsvinden, omdat er per 1 juli een subsidie van respectievelijk 4000 en 2000 euro beschikbaar komt voor de aanschaf van nieuwe en tweedehandse elektrische voertuigen. Mogelijk leidt dit ook tot een verdere opkomst van een tweedehandsmarkt in elektrische auto’s. Daarnaast biedt de algehele afname van nieuwe personenauto’s mogelijk kansen voor het stimuleren van elektrisch deelvervoer. In verschillende landen om ons heen zien we bijvoorbeeld al dat dit moment wordt aangegrepen om bijvoorbeeld fietsgebruik te stimuleren (zie artikel).
Wat denken jullie, kans of bedreiging? Wij lichten graag toe hoe wij, met wat creativiteit, juist denken kansen te kunnen creëren. Dus, heeft u een creatieve blik nodig op uw EV-vraagstukken? Schroom niet om contact met ons op te nemen. We drinken graag een digitaal kopje koffie met je.
Tanja Manders, namens Team Mobiliteit, HetEnergieBureau
© Copyright 2023